andere foto tessa bijgesneden.JPG

Over mij

Ik ben Tessa Hoekzema, psycholoog (NIP) en EFT therapeut. Je kunt bij mij terecht op vrijdag, dinsdag en woensdag (allen hoofdzakelijk in de ochtend).

Ik ben sinds 2007 werkzaam binnen de psychische en psychosociale hulpverlening en heb mij de afgelopen jaren in verschillende therapierichtingen geschoold, waaronder de cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte psychotherapie, emotionally focussed (couples) therapy (EFT) en cliëntgerichte psychotherapie (ook wel Rogeriaanse of persoonsgerichte experiëntiele psychotherapie genoemd). Hoewel al deze therapierichtingen op hun eigen manier helpend en waardevol kunnen zijn, kan ik mij als therapeut het meest vinden in de cliëntgerichte benadering en zienswijze.

In de individuele behandeling werk ik dan ook hoofdzakelijk cliëntgericht. Dit betekent dat niet je klachten centraal staan, maar jij als persoon met alles wat daarbij hoort en voor jou van belang is. Ik help je te onderzoeken hoe je klachten binnen de bredere context van jouw persoon en levensverhaal passen. Ook help ik je om -zonder oordeel- stil te staan bij je innerlijke ervaringen en welke betekenis deze voor jou hebben. Dit leidt tot een vollediger en meer doorvoeld begrip van en voor jezelf, waardoor het makkelijker wordt om te accepteren en te zijn wie je bent. Mijn overtuiging (en ervaring) is dat juist deze zelfaanvaarding leidt tot persoonlijke groei en blijvende klachtvermindering.

Meer informatie over cliëntgerichte psychotherapie vind je hier.

Bij relatiegesprekken werk ik met emotionally focussed therapy (EFT), de meest onderzochte en effectief bewezen vorm van relatietherapie.

EFT richt zich op het vergroten van de emotionele veiligheid en verbondenheid tussen partners. Dit gebeurt onder andere door te onderzoeken welke patronen jullie als partners in vastlopen, en wat er dan eigenlijk precies gebeurt. Jullie leren herkennen welke emoties en behoeften er schuilgaan onder je eigen gedrag en dat van je partner. Hierdoor ontstaat meer begrip, zowel voor jezelf als voor de ander. Jullie leren om contact te hebben op een manier die jullie verbindt, in plaats van uit elkaar drijft, zodat je (weer) echt elkaars veilige haven kunt zijn.

Meer informatie over EFT vind je hier.